Gebouw

Het huidige hofje is ontworpen door architect W.B. van Liefland die een leerling was van de bekende architect P.J.H. Cuypers.

Vanwege de slechte staat waarin het oude hofje aan de Boekhorststraat verkeerde besloten de regenten na ruim 10 jaar wikken en wegen om een nieuw en groter hofje te bouwen in een nieuwbouw gebied aan de juist aangelegde Johannes Camphuysstraat. Via de architect werd in januari 1906 een stuk grond gekocht.

Hoewel de architect het hofje als een gesloten vierkant had gepland stond de gemeentelijke Bouw en Woningtoezicht een vierde vleugel aan het hofje niet toe. Niettemin zijn de fundamenten hiervoor wel aangelegd tijdens de bouw en werd er ook in de huisnummering rekening gehouden met een toekomstige vierde vleugel.

Het resultaat was een U-vormig, in Neorenaissance stijl ontworpen gebouw dat bestond uit twee woonlagen en een zolder, totaal 36 woningen.


Volgens een artikel in de “Residentiebode” van 12 mei 1910 zagen de woningen er als volgt uit:

“Iedere woning bestaat uit een kamer met slaapgelegenheid en zijvertrekje met aanrecht en gootsteen. Alle kamers hebben een zwart marmeren schoorsteenmantel en twee vaste kasten en een ventilator boven in de schoorsteen die geopend en gesloten kan worden. De vertrekken zijn zo veel mogelijk aan weerszijden voorzien van ramen met boven gekleurd glas-in-lood en blinden voor het onderste gedeelte. Aan de straatzijde zijn de blinden schuivend en aan de tuinkant naar buiten openslaand, wit rood beschilderd. Ieder viertal woningen heeft een zolder die door latwerk in vier is gedeeld, zodat iedereen een afgesloten berggelegenheid heeft.”

De vredesengel, de steen met de spreuk “Pax huic Domui” (vrede zij dit huis), de pomp en het meubilair uit de regentenkamer verhuisden met de bewoonster eind 1907 mee naar het nieuwe hofje. In 1909 werd een gedenkplaat geplaatst in de hal waarop vermeld de namen van het toenmalige bestuur.

Bij de renovatie in 1987 werd het aantal woningen van 36 naar 27 teruggebracht door samenvoeging van woningen en verbouw van de zolder. Hierdoor beschikte elke woning nu over een aparte slaapkamer met badkamer en eigen toilet. Ook werd er toen centrale verwarming aangelegd.

In 2003 is opnieuw een renovatie gestart waarbij de buitenzijde en binnenzijde grondig zijn gerenoveerd en waarbij vier hoekwoningen twee aan twee werden samengevoegd tot ruime wooneenheden. Er zijn nu nog 25 woningen.
In 1988 kreeg het hofje de status van gemeentelijk monument. Vanaf 1993 is het aangewezen als beschermd rijksmonument.

Tuin

In 2016 heeft een omvangrijke vernieuwing van de hoftuin plaatsgevonden, gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp van de hof-architect.